U bent hier

Kom naar Open Monumentendag in Staden

Zondag 10 september 2017, van 10u tot 18u
do, 31/08/2017 - 13:44

Ontdek de Duitse bunkers van WOI in Staden!

 

In Staden bundelen RADAR, de gemeente Staden, vzw ’t Hogestretje en Feestcomité Vijfwegen de krachten. Op Open Monumentendag staan de Duitse bunkers uit WOI er centraal. Staden was tijdens de oorlog bezet gebied. Om het gebied zo goed mogelijk te verdedigen, bouwden de Duitsers massaal bunkerlinies. Ondanks het feit dat al heel wat bunkers afgebroken zijn, kan je er vandaag toch nog heel wat terugvinden in het landschap. 

Langs een uitgepijlde fietstocht kom je meer te weten over het oorlogsverleden van het gehucht de Vijfwegen. Je kan bovendien enkele bunkers bezoeken die speciaal op deze dag toegankelijk zijn. Laat je onderweg verrassen door een a capella koor dat oorlogsliederen brengt en de Duitse re-enactmentgroep 'Salien Remembrance Detachment'. De fietstocht start aan de kerk van de Vijfwegen, waar je aan het infopunt een plannetje kan bekomen.

Liever een fietstocht met een gids? Dat kan! Om 13.30u en 14.30u start er telkens een begeleide fietstocht
Voor de wandelaars hebben we een gegidste bunkerwandeltocht om 9u, 14u en 16u in de aanbieding. Aan de hand van een unieke Franse luchtfoto uit 1917 zoeken we de verschillen in het landschap tussen de Vijfwegen van nu en dat van 100 jaar geleden.

Deze gegidste fiets- en wandeltochten zijn gratis, maar we vragen je wel om op voorhand in te schrijven via astrid@bienet.be of 051/26 87 49.

 

En verder in de kerk van de Vijfwegen...

  • Kan je om 10u30 een lezing bijwonen over het rantsoen van de frontsoldaat. Archeoloog Anton Ervynck schetst aan de hand van opgravingsresultaten wat er op het bord lag van zowel de  Duitse als de Engelse frontsoldaat. Gratis activiteit, op voorhand inschrijven via astrid@bienet.be of 051/26 87 49.
  • Zorgt Klaproos'14-'18 voor een intiem concert, als eerbetoon voor de vele oorlogslachtoffers. Dit concert start om 17u.
  • Kan je ook de fototentoonstelling 'landschap-in-metamorphose-au-paysage’ met werk van Filip Claus bekijken. In deze fototentoonstelling haalt hij de nog aanwezige sporen van de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen en Nord-Pas-de-Calais voor zijn lens. 

 

Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de dag is de beklimming van de toren van voeders Degrave. Gebouwd op het hoogste punt van Staden geniet je van een prachtig uitzicht over de voormalige frontlinie tijdens WOI. Deze toren is uitzonderlijk toegankelijk op Open Monumentendag. Omwille van veiligheidsredenen kunnen we slechts kleine groepjes per keer toelaten.

Uitblazen kan in het gelegenheidscafé aan de kerk dat geopend is van 10u tot 18u!

 

Openmonumentendag Staden, gratis, van 10u tot 18u.
Infopunt en start van de wandel- en fietstochten: Sint-Eligiuskerk Vijfwegen, Kampstraat znr. 

Voor meer informatie: Sofie Moeykens - erfgoedconsulent - sofie@bieradar.be - 0497/40 82 81

 

 

Ontdek het volledige programma in de regio Roeselare op www.uitinmidwest.be/omd2017