U bent hier

Openmonumentendag 10 september 2017

Ontdek het programma in de regio Roeselare
do, 17/08/2017 - 14:16

10 september 2017 komt langzaam maar zeker dichterbij. U heeft openmonumentendag vast en zeker al aangestipt in uw agenda. En terecht! Deze dag zwaaien heel wat monumenten en waardevolle gebouwen hun deuren open. Om u te helpen bij uw keuze kan u terecht op www.openmonumentendag.be . U kan er grasduinen in het volledige OMD-programma en uw eigen bezoeken plannen en opslaan.

Benieuwd wat er die dag allemaal in de BIE-regio te bezoeken is? Ga in uw gemeentehuis of bibliotheek op zoek naar de BIE-brochure, kom uw brochure afhalen in de Zuidstraat 3 te Roeselare of surf naar www.uitinmidwest.be

Roeselare opent graag de deuren van de Sint-Michielskerk waar u in de toren het gerestaureerde torenuurwerk kan bewonderen of naar het orgelconcert kan gaan luisteren. In het voormalig tramhuisje worden verhalen van Roeselaarse vluchtelingen tijdens WO I gebracht. Villa Apers heeft aandacht voor regenwater in de stadstuin.

Het vernieuwde Eperon d'Or musuem in Izegem verwelkomt u graag voor een bezoekje. Net zoals drukkerij Strobbe dat éénmalig nog eens te bezoeken is.

Moorslede vestigt de aandacht op het rijke vlasverleden van de gemeente, en dit op het vlasvezelbedrijf Demeyere.

In Staden staan de Duitse bunkers uit WO I centraal. Via een wandel- of fietstocht komt u meer te weten over het oorlogsverleden van het gehucht de Vijfwegen. Laat u onderweg verrassen door een a capella koor dat oorlogsliederen brengt en Duitse re enactmenters. Liever luisteren naar het optreden van Klaproos1418 of een lezing over het rantsoen van de frontsoldaat? Dat kan ook in de kerk van Vijfwegen, waar er ook nog een fototentoonstelling is opgesteld. Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de dag is de beklimming van de toren van voeders Degrave. Gebouwd op het hoogste punt van  Staden geniet u van een prachtig uitzicht over de voormalige frontlinie tijdens WO I! Deze toren is uitzonderlijk open op OMD.