U bent hier

Over RADAR

 
Radar-team

De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst TERF werd in 2010 opgericht als testcase voor een gezamenlijke aanpak van zowel archeologisch als bouwkundig erfgoed. In 2012 werd de naam veranderd naar RADAR onder de koepel van projectvereniging BIE en sinds 2015 is RADAR door de Vlaamse Overheid erkend als IOED. Het werkingsgebied omvat zeven gemeenten in midden West-Vlaanderen: Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden.

Bij RADAR kunnen zowel gemeentes als burgers terecht met al hun vragen over onroerend erfgoed. Gaat u bouwen of verbouwen? Heeft u uw oog laten vallen op een woning die opgenomen is in de inventaris van het bouwkundig erfgoed? Heeft u een waardevol graf in concessie? Start u als verkavelaar binnenkort een project? Wij zoeken samen een antwoord op uw vragen! Ook het verlenen van (pre)adviezen en plaatsbezoeken behoren tot ons dienstenpakket. 

RADAR wil in samenspraak met de lokale besturen een specifieke visie ontwikkelen voor de omgang met het onroerend erfgoed in de BIE-regio. De erfgoedconsulenten van RADAR zullen dit beleid helpen uitbouwen en ondersteunen in haar uitvoering.

Daarnaast wordt er ook ingezet op communiceren en sensibiliseren. Wij geloven dat een goede publiekswerking het draagvlak voor onroerend erfgoed kan vergroten. Naast rondleidingen op archeologische sites voor scholen, buurtbewoners, enz. werken wij o.a. mee aan Open Monumentendag, Dag van de Open Kerken en Week van de begraafplaatsen. 

RADAR is gehuisvest in de Zuidstraat 3, 8800 Roeselare en is bereikbaar via 051 26 87 49 of info@bieradar.be.

Radar logo